27.03.2018 19:54 Îngrijirea plantelor Florăria Orhideea
Primirea unui buchet sau aranjament floral creează emoţii şi sentimente, cu atât mai mult, dacă este primit de la cineva drag sau cu ocazia unor momente din viaţă, cu semnificaţie pentru persoana care îl primeşte.
Dacă acesta este creat cu măiestrie, cu pasiune şi nu în ultimul rând, cu talent, bucuria celui ce îl primeşte va fi mult mai mare. Atunci apare dorinţa de a fi păstrat cât mai mult timp posibil sau chiar să fie păstrat permanent. Multe mirese întreabă cum să-şi păstreze buchetul veşnic.
Un buchet realizat din trandafiri criogenaţi poate fi păstrat ani mulţi, fără să-şi piardă culoarea dar şi acesta trebuie păstrat într-un mediu uscat, îndepărtat se surse de mucegai şi să nu fie în bătaia razelor solare.
Dar ce facem cu buchetele şi aranjamentele florale obişnuite, cum le prelungim viaţa?
În primul rând, prospeţimea şi calitatea plantelor din care sunt alcătuite, îşi spune cuvântul. Apoi, cât timp stă fără apă până când este dăruit şi la ce temperatură.
La aranjamentele florale realizate pe burete, lucrurile sunt ceva mai simple dar şi aici contează foarte mult prospeţimea florilor, calitatea buretelui şi priceperea floristului. Însă, odată ajuns la destinaţie, aranjamentul trebuie păstrat la distanţă faţă de sursa de încălzire, nu în bătaia razelor solare şi dacă se poate într-o cameră mai răcoroasă.
Dacă aerul este foarte uscat, zilnic trebuie umectat buretele, prin turnarea apei în vasul suport (buretele are proprietatea de a-şi „trage” suficientă apă), iar dacă mediul e mai răcoros şi puţin mai umed, e suficientă udarea la două zile.
Buchetele odată primite, se taie 2-2,5 cm din tulpini, apoi se introduc în apa curată.
De ce trebuie tăiate tulpinile?
În timpul în care florile nu stau în apă, acestea încearcă să se hrănească în continuare, adică „trag” aer în vasele conducătoare, apoi acestea se închid, prin uscarea capetelor tulpinilor. Ori această porţiune de 2-2,5 cm trebuie îndepărtată, întrucât dacă florile sunt puse în apă, aerul odată pătruns în tulpină, urcă prin vasele conducătoare şi apare ofilirea prematură a florii.
Apoi, apa nu trebuie să „inunde” buchetul, pentru ca frunzele să nu stea în apă, deoarece acestea intră în putrefacţie şi contaminează apa.
La maxim două zile, e indicat să se schimbe apa, iar tulpinile, în special la florile cu tulpini suculente, trebuie scurtate. Cele cu tulpini lemnoase fiind mult mai rezistente, pot fi tăiate la 4-5 zile.
Poate aţi auzit că tulpina florilor suculente se cufundă în apă fierbinte. Da, dar această operaţiune e tardivă dacă nu a fost făcută după recoltare, înainte de prima introducere în apă.
Alte “trucuri” sunt aproape inutile în prelungirea vieţii florilor tăiate.
Falsele informaţii cu alcool (ţuică), oţet, sare (undeva am citit – 80 g/ 1 l de apă – aceasta este deja, saramură), fixativ (spray-ul folosit în florării este luciu de frunze, în niciun caz fixativ), etc. Puse în aplicare, nu fac altceva decât să omoare planta.
Deci, apa curată, temperatura mai scăzută şi cele de mai sus fac totul.
Să fiţi veseli şi fericiţi în permanenţă, cu flori lângă voi!